5
shares
Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

Thom Mun Community Center is situated northeast of Takeo town in Cambodia. The center's main function is to provide free classes to children and offer a public gathering place, activating the local pagoda complex into a public arena. With 65 volunteers and local craftsmen the center was completed in two winter phases.

The project is composed of two classrooms on a raised platform, enveloped by a series of porous bamboo screens. The ceiling bamboo screen extends between the two volumes connecting them to create a shaded corridor overlooking a horizon of rice fields.

The Sanitation Facilities completed in 2013 employed a heavier approach. While maintaining the simplicity in form, the gabion wall signifies the volunteering efforts. We collected the rubbles of temples destroyed in the area to fill up the wire cages. The gabion wall became a manifestation of historical strata reconstructed as the future of civility and social cohesion.



image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

According to the recent General Population Census of Cambodia, the urban – rural population ratio in most regions in Cambodia was skewing towards a predominant rural population1. We suggest that a diversification from a predominantly agricultural industry could be an active form of urban design in a village setting. If urbanization is a process through which social mobility is encouraged, education offered in the Community Centre provides an opportunity for individuals living in Thon Mun Village the mobility to enter other industries apart from agriculture.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit
Show more
Show less


earth and climate Add




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Thon Mun Community Centre
Description: Thom Mun Community Center is situated northeast of Takeo town in
Category: education
Design: Project Little Dream - Francis Wong, James Mak, Nelson Huen, Alison Cheng, Anthony Chu, Tiffany Leung, Lam Long Tat, Ophenia Wong
Building status: in use
Construction period: Dec 2011 - Dec 2012
Location: Takeo, Cambodia
Coordinates: 11°2'48'' N, 104°49'57.3'' E
Tags: local resources, student participation, community practice, hands-on
Project ID: 432
Published: 24 November 2013
Last updated: 28 October 2015
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (176):
prev
next
  • homeproject1
    Homemade mud house
    Combines local building techniques with modern …
    Design: BASEhabitate & students of the BRAC U…
    Location: Dinajpur, Bangladesh
  • homeproject2
    Río Cedro House
    An open-air, passive cooling house built out of…
    Design: Plan b arquitectura
    Location: Río Cedro, Colombia
  • homeproject3
    Esperanza
    Empowering local community by building together.
    Design: al bordE
    Location: El Cabuyal, Ecuador