Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

/// Split bathhouse

The project is split in two distinct buildings, one for men, one for women, that are linked in the middle by a shared space in the form of a greenhouse that utilizes passive solar energy. This “public” gathering space can be completely opened on both sides to become a half-inside/half-outside buffer zone and to permit users to circulate in, through and enter or exit the building from multiple routes. Using the two bathing wings as structural walls, the generous spaces of the greenhouse were built for a very low cost with local materials and techniques.

The two inverted blocks, with their roofs springing out from the central greenhouse, contain a green and a yellow bathing space for men and women. Each of them is organized along a sequence of entrance, where one change shoes or access bathrooms, locker room with washbasins and changing facilities, and a shower space containing 12 shower heads each. A full-length window strip simultaneously brings light into the spaces and permits proper cross ventilation and steam extraction. The volumes are intentionally completely opened with simple details in order to guaranty easy maintenance and good hygiene of the spaces.

Show more
Show less

image gallery Edit

technical drawings Edit

cultural and social context Edit

Shanmen bathhouse

Shanmen, a village located in the mountains near Tianshui in Gansu Province, asked BaO architects and the Children of Madaifu association to help them build a small community bathhouse. The villagers and the schools had no possibility to wash in the town since there is neither public facility of any kind, nor private bathrooms in the houses. The precarious hygiene conditions are source of many discomforts, infections, diseases, plagues and even outbreaks of epidemics.

Show more
Show less

materials and building techniques Add

earth and climate Add


Project details
Project name: Shanmen Public Bathhouse
Description: Village sustainable bathhouse.
Category: health & sanitation
Design: BaO architects
Building status: in use
Construction period: 2010
Location: Tianshui Gansu, China
Coordinates: 34°34'51.1'' N, 105°43'29.8'' E
Tags: energy, community practice
Project ID: 147
Published: 1 November 2011
Last updated: 2 November 2011
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
  • homeproject1
    Passive house prototype
    Location: Boheimkirchen, Austria
  • homeproject2
    Seven Fountains Primary School
    Built collaboratively by the community people.
    Location: KwaZulu-Natal, South Africa
  • homeproject3
    The Community Cooker is a waste to energy techn…
    Design: By Jim Archer,inventor of the Communi…
    Location: Nairobi, Kenya
We like this project